Het geheim van authentieke sprekers

Het geheim van authentieke sprekers

linkedin-icon facebook-icon twitter-icon youtube-icon

Het geheim van authentiek spreken nu bereikbaar voor iedereen in 4 simpele stappenmicrofoon in hand

Heb jij wel eens een presentatie gegeven zonder enige vorm van spanning of zenuwen? Geloof het of niet: uit onderzoek blijkt dat 3 van de 4 mensen die in het openbaar spreken daar moeite mee hebben. Ze hebben zenuwen, zijn bang voor mislukking of krijgen zelfs angstaanvallen. Dat zorgt ervoor dat ze stress ervaren voor en tijdens de presentatie.

Daar had ik vroeger ook last van, maar gelukkig heb ik dat weten te veranderen door het vertrouwen in mijn vermogen om helemaal mezelf te blijven tijdens een presentatie of training.

Het begon met gewoon te doen. Een uitspraak van Cicero is dan ook “Spreken leert men door te spreken”. Een waarheid als een koe, maar toch niet voldoende, want zei Confucius niet “De hele kunst van het spreken is begrepen te worden”? Begrepen worden en het publiek boeien zijn een belangrijk onderdeel van goede presentaties.

Om een boeiende spreker te worden, zijn de juiste woorden alleen niet voldoende. Begrijp me niet verkeerd, de kracht van woorden kan groot zijn. De woorden die we gebruiken kunnen snijden als een mes of ontroeren als een pasgeboren baby. Als NLP trainer ken ik het effect van goed gekozen woorden als geen ander.

De woorden die we gebruiken zijn slechts 7% van onze communicatie. Hoe de ander onze communicatie beoordeelt is met name afhankelijk van non-verbale signalen die we afgeven, onze houding en ons stemgebruik.

Een belangrijk gegeven is dus de manier waarop we de boodschap brengen. Een authentieke spreker maakt hier goed gebruik van en daar werd ik vandaag weer attent op gemaakt toen ik de vier stappen las van Nick Morgan, een communicatie expert. Hij legt zijn principe uit in het artikel ‘Four steps to become an authentic speaker’ in Harvard Business Review.

Hiervan heb ik mijn eigen vertaling gemaakt gerelateerd aan de inzichten die ik ken vanuit NLP. De vier stappen zijn als volgt:

1.    Gebruik de juiste emotionele gemoedstoestand
2.    Maak echt contact met het publiek, gebruik je stem en fysiologie
3.    Spreek gepassioneerd
4.    Luister naar het publiek en stem hier op af

Wil je het rapport ‘Het geheim van authentieke sprekers, nu bereikbaar voor iedereen in 4 simpele stappen’ gratis ontvangen, vul dan het contactformulier in en vermeldt in het vraag vak ‘graag ontvang ik het e-book authentiek spreken’.

One Comment

  1. his is the best blog for any person who desires to know about this topic. You understand so much its virtually difficult to argue with you (not that I really would want…HaHa). You certainly put a fresh spin on a matter thats been written about for years. Excellent things, just excellent!

Comments are closed.