Wat is NLP?

Wat is NLP?

linkedin-icon facebook-icon twitter-icon youtube-icon

Wat-is-NLP-voel-je-prettigWat is NLP: NLP bestaat uit inzichten, modellen en technieken, die duidelijk maken hoe we waarnemen, hoe we ervaringen verwerken, welke denkstijlen we gebruiken en hoe we die omzetten in emotie en gedrag.
NLP speelt in op het onderbewuste om verandering van binnenuit mogelijk te maken. NLP maakt ook helder hoe we onze mindset en emotionele staat kunnen veranderen. En met NLP kun je leren van succesvolle mensen door deze te modelleren.

Coachen of therapie?

NLP-SOCIETY-LOGO-color_0NLP (Neuro Linguïstisch Programmeren) is oorspronkelijk ontwikkeld als taalmodel. De grondleggers John Grinder en Richard Bandler onderzochten uitzonderlijke therapeuten en zorgden ervoor dat hun competenties ook voor ons beschikbaar zijn.

Wat is NLP verder: NLP is nu een methodiek die communicatie verbetert en het bereiken van persoonlijke doelen eenvoudiger maakt. NLP is een vorm van toegepaste psychologie die door topcoaches gebruikt wordt in het bedrijfsleven en door life coaches.

Bandler zegt dit over de voordelen van NLP: Neuro-Linguïstisch Programmeren is speciaal gecreëerd om ons in staat stellen magisch te kunnen beïnvloeden door gebruik te maken van een nieuwe zienswijze hoe verbale en non-verbale communicatie van invloed is op het menselijk brein.
Als zodanig geeft NLP ons de mogelijkheid om niet alleen beter te communiceren met anderen, maar ook meer controle te krijgen over wat we als automatische functies van onze eigen neurologie ervaren.

WAT IS NLP EN WAT KUNNEN WE ERMEE?

Overtuigend communiceren en doelen bereiken

NLP laat ons doelgericht communiceren met jezelf en met anderen. Het geeft je de keuze om effectiever te communiceren door beter aan te sluiten bij hoe de ander communiceert. Hiermee kun je makkelijker overtuigen en beïnvloeden.

NLP is ook een persoonlijk ontwikkelingstraject die het mogelijk maakt om het beste uit jezelf naar boven te halen. Het is een snelweg naar persoonlijk groei.

NLP zorgt ervoor dat je jouw doelen makkelijker realiseert. Je bent regisseur van je eigen leven en je leert je eigen krachten optimaal te benutten.

Mindset en coaching

Elke persoon is in staat is zijn eigen koers te bepalen. Soms ondervinden we onderweg belemmeringen.

NLP geeft inzicht en ruimte om het gebrek aan keuze en onze beperkende overtuigingen weg te nemen. Dit is een methode die mensen helpt om de regie over hun eigen leven te behouden.

We zijn wat we denken, met onze gedachten creëren we de wereld. Door te beseffen dat mensen hun ervaringen vertalen tot een eigen realiteit, kun je jezelf beter inleven in anderen.

Met NLP kunnen we onze emoties en gedrag sturen. NLP gaat er van uit dat er een sterke relatie is tussen wat we denken, wat we voelen en ons gedrag.

Emoties sturen

Hoe en wat het gedrag van mensen stuurt, is afhankelijk van hoe iemand waarneemt en welke overtuigingen, strategieën, waarden en onbewuste processen iemand hanteert. We hebben daar zelf invloed op, ... en kunnen dit dus veranderen. 

We zijn zelf verantwoordelijk en dus in staat om een plezierig leven te creëren, als je dat tenminste wilt. Wij bezitten zelf alle bronnen om te slagen.

Zowel mentaal als onderbewust kun je met de NLP technieken deze hulpbronnen aanspreken om jezelf of een ander in je kracht te laten staan.

"Zelf verantwoordelijkheid nemen voor succes"

Wat is NLP

Interview met internationaal gecertificeerd trainer Patricia Schook

NLP begrippen

Klik op deze link om naar de NLP begrippenlijst te gaan en de uitleg te lezen van enkele NLP begrippen en zodoende te leren wat NLP is.