Geloof in jezelf

Geloof in jezelf

linkedin-icon facebook-icon twitter-icon youtube-icon

Het enige wat jou tegenhoudt ben jij

Bij het ontdekken van praktische psychologische strategieën om met gevoelens om te gaan, gedrag te sturen en dieper contact te maken met anderen, dacht ik regelmatig aan hoe ik hiermee mijn dierbaren kan helpen.

Belemmerende overtuigingen

Toen mijn zusje mij vertelde dat ze moeite had met bepaalde vakken op school, stelde ik voor om haar te helpen. In eerste instantie wRommel en stress (before)as ik van plan uit te zoeken waar ze tegenaan liep en tips en leerstrategieën te geven. Al snel kwam boven water dat het probleem wat dieper lag.rommel-en-stress

Als we ergens zelf niet uitkomen, kan het zijn dat we hier belemmerende overtuigingen mee creëren. Haar overtuigingen belemmerden haar om de stappen te zetten om hogere cijfers te halen. Ze dacht bijvoorbeeld: "Ik kan het niet".

Door bewust te worden van deze belemmerende overtuigingen, kwam boven water dat dit ook effect had op haar motivatie en zelfbeeld. Mijn zusje met een traan zien vertellen dat ze 'bang is om niet te slagen', dat deed wat met me. Kokend van motivatie wilde ik er alles aan doen om haar weer te inspireren en in zichzelf te laten geloven.

De transformatie

Om dit te bereiken, hebben we haar negatieve overtuigingen omgezet in positieve overtuigingen. Verder hebben we deze lijst aangevuld met andere positieve overtuigingen van haar. Tijdens deze oefening zag ik haar weer helemaal ontspannen. Na zes pagina’s kreeg ze haar glimlach niet meer van haar gezicht.

Om haar zelfbeeld en motivatie op te krikken, heb ik haar een beeld laten beschrijven van een moment dat ze zelfverzekerd was en een moment dat ze onzeker was. Hierin herkende ik dat ze bij zelfverzekerdheid een filmpje zag waar ze zich in bevond (geassocieerd) en een warm gevoel in haar buik had. Het onzekere beeld was een stilstaand beeld waarin zij zichzelf vanuit een afstandje zag met een drukkend gevoel op de borst.

Vervolgens heb ik haar het onzekere beeld drie keer zo snel achteruit laten afspelen als in een filmpje met grappige geluiden. Giechelend van het lachen hebben we het filmpje daarna vooruit laten afspelen. Om dit nog meer te versterken heb ik haar het drukkende gevoel op de borst laten ronddraaien en verplaatsen naar de buik en verspreiden van top tot teen.mega-mindy

Van depri naar motivatie

Ik heb haar van een verdrietig dieptepunt en negatief zelfbeeld zien ontspannen om vervolgens te zien giechelen en dubbel liggen van het lachen. Tot het punt dat ze stevig kalm en vol zelfvertrouwen voor me stond.

Dit gaf mij het besef hoe dankbaar ik ben om deze technieken te beheersen om mijn lieve zus ter plekke te laten transformeren tot een sterke meid die het gevoel heeft de wereld aan te kunnen.
Dit beeld is iets wat ik de rest van mijn leven bij me zal dragen.

Vol motivatie gaat ze nu naar school en deelt ze haar nieuwe inzichten met haar vriendinnen. De cijfers zijn in een duidelijk stijgende lijn en dat diploma gaan we samen realiteit maken.

Whether you think you can
or whether you think you can't
you're right ! [Henry Ford]

Abdoellah Essaoui
stagiair bij Op Koers NLP Opleidingen

 

Heb je met interesse zitten lezen, lees volgende week dan de volgende blog "Disney strategie"

One Comment

  1. You are a really persuasive writer. I can see this in your writeup. You’ve a way of writing compelling info that sparks significantly interest. John

Comments are closed.