Je bent wat je zegt

Je bent wat je zegt

linkedin-icon facebook-icon twitter-icon youtube-icon

Wat je zegt, vertelt iets over wie je bent

Hoe we onze omgeving waarnemen, hoe we intern ervaringen organiseren, hoe we omgaan met stress is af te leiden van ons taalgebruik. We gebruiken woorden niet alleen omdat ze lekker in de mond liggen. In ons taalgebruik zijn woorden te herkennen die ons vertellen of we intern beelden, gevoelens, geluiden, smaken of geuren opslaan. Deze woorden geven een voorkeur aan voor zintuiglijke kanalen.

Welk zintuiglijk kanaal gebruik jij?

Ik heb geleerd dat ik tijdens gesprekken vaak woorden gebruik die een beeld of gevoel schetsen. Dit werkt ideaal als ik communiceer met iemand met dezelfde voorkeur.
Wanneer ik communiceer met iemand met een voorkeur voor bijvoorbeeld het auditieve kanaal (horen, zeggen) zintuigenzullen we minder kunnen inleven in elkaars verhaal. Dit ontdekte ik tijdens een mooi verhaal wat werd gebracht door mijn NLP trainster (Patricia Schook van Op Koers NLP Opleidingen).

Helemaal weg in mijn eigen wereld liep ik op een mooi zonnigestrand en voelde de golven van de zee over mijn blote voeten.
Met het geluid van overvliegende zeemeeuwen en de brekende golven op de achtergrond. De zon stond hoog te schijnen en door mijn zonnebril zag ik in de verte iemand een hond uitlaten.

Zoals je kunt zien zitten er in de omschrijving hierboven zowel beeld, gevoel als geluid omschrijvende woorden. Zag je bij het lezen van dit verhaal meer de beelden voor je? Of was het meer het gevoel of het geluid wat jou liet inleven?
Dit is een klein voorbeeld van een techniek om er achter te komen welk zintuiglijk kanaal jouw voorkeur heeft.

Ik ben een gevoelig typje met visie

Mijn voorkeur gaat uit naar mijn visuele en kinesthetische (gevoel) kanalen. Dat blijkt onder andere uit het feit dat ik tijdens het spreken het onderwerp voor me zie en met mijn handen aan het praten ben. Deels bevestigt dit dat bij het studeren een mindmap maken beter voor me werkt dan een samenvatting met een opsomming aan begrippen. Naast deze bevestiging heb ik ook een hoop nieuws geleerd.

Hoe kan je dit toepassen?

Nu kan ik door het herkennen van zintuiglijke woorden, bij anderen herkennen welke zintuiglijke kanalen zij gebruiken. Deze vaardigheid kan ik op meerdere gebieden inzetten, zowel privé als werk. Als ik vervolgens woorden gebruik uit dezelfde zintuiglijke kanalen als een vriend of collega, ontstaat er een sterkere verbinding en kan ik me beter inleven. Dit is iets wat ik automatisch doe met goede vrienden waarbij de verbinding er al is. Daarom komt het vooral goed van pas bij mensen waarbij dat minder natuurlijk gaat.

Praktische toepassing

Dit komt ook goed van pas bij mijn passie voor coaching. Misschien herken je het ook wel? Als we ergens mee zitten hebben we de neiging om in onze voorkeurskanalen te blijven denken. Een denkbeeldige cirkel. Op het moment dat ons een vraag wordt gesteld buiten ons voorkeurskanaal, kan dit zorgen voor een andere manier van denken. Tot gevolg een aha-moment.

Ook bij het bereiken van een grotere groep met een presentatie of een blog kan ik dit effectief gebruiken. Door rekening te houden met ieder zijn eigen voorkeur, kan ik gebruik maken van verschillende zintuiglijke woorden. Ook met het gebruiken van zowel beeldmateriaal als oefeningen worden verschillende kanalen gestimuleerd, waardoor meer mensen de boodschap ontvangen.

Welk voorkeur heb jij en hoe kunnen we dit nog meer toepassen? Deel jouw inzichten met ons op Facebook

 

Abdoellah Essaoui
stagiair bij Op Koers NLP Opleidingen

 

Volg elke week de belvenissen en inzichten van Abdoellah, die hij opdoet tijdens zijn stage en zijn deelname aan de NLP Practitione Opleiding
volgende week: toepassing van de Logische Niveaus