Uit je comfort zone stappen: 3 eenvoudige tips

uit je comfort zone stappen

Alles gaat op de automatische piloot, je voelt je prima, je relatie loopt goed. En toch knaagt er iets. Je leven is voorspelbaar geworden. Je mist positieve spanning. Wil je meer voldoening, uitdaging en plezier in je leven?

Aan de ene kant heb je behoefte aan zekerheid en veiligheid en aan de andere kant verlang je naar verandering, groei en iets nieuws.
Als je teveel in je comfort zone blijft, dan krijg je meer van het bekende en er verandert er niet zo veel. Je hebt het gevoel dat je van alles moet en niet verder komt.

Albert Einstein zei hierover: ‘De definitie van waanzin is telkens hetzelfde doen, maar een andere uitkomst verwachten.’
Met andere woorden: als je iets anders wilt, dan zul je zelf iets anders moeten doen dan nu.

Buiten je comfort zone liggen alle nieuwe mogelijkheden, kansen en plezier. Hier ligt de weg naar persoonlijke groei.

Hoe kom je uit je comfort zone? 3 tips

Het is veel eenvoudiger dan het lijkt. Je vergroot je comfort zone namelijk in eerste instantie door je er bewust van te worden. Merk hoe een deel van jezelf het liefst in de prettige comfort zone wil blijven hangen. Dit is het deel van je dat controle wil houden.
Hieronder volgen 3 eenvoudige tips om uit je comfort zone te stappen:

  1. Weet wat je belangrijk vindt en waar je energie van krijgt.

    Waarvan begin je te stralen en waar word je echt blij van? Dit is de eerste stap door eerst een inspirerend en uitdagend doel te bepalen. Zo’n doel maakt je enthousiast en je voelt een verlangen om er mee aan de slag te gaan. Dit geeft je het lef om ervoor te gaan.
    Je kunt beginnen met een waarden-hiërarchie voor jezelf op te stellen, zodat je jouw belangrijkste drijfveren weet. Koppel die drijfveren aan het resultaat (doel) dat je wilt behalen. Zo krijg je nog meer inspiratie.

  2. Overwin de 3 belangrijkste angsten die je in je comfort zone hielden:

  • De angst om niet goed genoeg te zijn. Als je bang bent niet goed genoeg te zijn, dan is het wel erg lastig om nieuwe uitdagingen aan te gaan.
  • De angst om te falen. Faalangst en onzekerheid zijn een slechte combinatie.
  • De angst om niet aardig gevonden te worden. De angst voor afwijzing en kritiek zorgt ervoor dat we ons laten leiden door de meningen van anderen.

Makkelijk gezegd, maar hoe doe ik dat dan? Ga in in eerste instantie uit van het positieve. Richt je gedachten op alle momenten dat dingen goed gingen, het plezier dat je had een vorige keer dat je spontaan iets deed. Denk niet aan de dingen die fout kunnen gaan, maar richt je op alles wat het je gaat opleveren. Zo ontstaat een geloof in jezelf en krijg je meer zelfvertrouwen.

  1. Niet te lang over nadenken, gewoon doen

    Neem eerst de eerste stap. Doe het! Experimenteer! Ervaar! Zodra je over de drempel bent, merk je dat je vooruitgang boekt. Dat motiveert. Daarbij maakt het minder uit hoe groot de vooruitgang is. Weet dat bij iedere vooruitgang die je boekt je zelfvertrouwen groeit. En dat geeft weer meer kracht om de volgende stap te zetten.

Succes!

Wil je hulp bij het in gang zetten van je persoonlijke groei? Kijk dan eens bij onze opleidingen