interne stemmetje in je hoofd-self talk

Stemmetje in je hoofd positief maken

interne stemmetje in je hoofd-self talk

Het stemmetje in je hoofd positief maken

Interne dialogen en Submodaliteiten

We hebben allemaal wel eens een intern stemmetje in je hoofd. Dat stemmetje stil zetten als deze irriteert, is niet makkelijk. Denk even aan hoe je normaal gesproken met jezelf praat. Is je innerlijke stem aardig, bemoedigend of heb je de neiging om zelf kritisch te zijn?

Je kunt proberen het gesprek positief te maken, maar een negatief stemmetje in je hoofd kan soms moeilijk worden genegeerd. En bedenk, dingen goed praten lijkt erg lastig als je iets doet waar je echt spijt van hebt of iets wat jouw belangrijke waarde raakt.

Invloed op je stemming en gedrag

De manier waarop je met jezelf praat heeft invloed op je stemming en je gedrag. Een kritisch stemmetje in je hoofd kan daarom erg lastig zijn en je in een mineur stemming brengen. Dat wil je toch niet te vaak? Maar hoe kunnen we dat stemmetje stil zetten?

Je kunt meer invloed hebben op je innerlijke stem als je bekend bent met de submodaliteiten van NLP. Submodaliteiten zijn de zintuiglijke kwaliteiten van een innerlijke beleving. Ze coderen een ervaring en geven daardoor betekenis en emotie.

De bouwstenen van je gedachte

Deze bouwstenen van je gedachten, je submodaliteiten, brengen herinneringen tot leven en geven een emotionele lading aan een gebeurtenis. Als je deze details van je interne beleving verandert, dan kan de hele beleving veranderen.

Onze interne beleving bestaat uit vijf zintuiglijke weergaven: visueel, gevoel, auditief, proeven en ruiken. Ook je innerlijke stem is hier onderdeel van. Deze wordt ook wel je interne dialoog genoemd. Hier kunnen we goed gebruik van maken, zodat je in een betere stemming komt.

Invloed uitoefenen op hoe je met jezelf praat

Hoe gebruik je de submodaliteiten om invloed te hebben op hoe je tegen jezelf praat? Vraag jezelf het volgende af over het innerlijke stemmetje in je hoofd:

  • Locatie: waarvandaan hoor je de stem. Is dit van achteren, in 1 oor, dichtbij of veraf?
  • Wiens stem: is het je eigen stem of van iemand anders (iemand specifiek)?
  • Volume: is het geluid hard of zacht?
  • Toon: is de toon aanmoedigend of warm, kritisch of scherp?
  • Toonhoogte: klinkt de stem hoog of laag?
  • Inhoud: praat de stem over jou of over anderen en wat wordt gezegd?
  • Tijdsbeleving: gaat het gesprek over het verleden, het heden of de toekomst?
  • Snelheid: wordt er snel of langzaam gepraat?

Experimenteer met Donald Duck

Nu je meer weet over je innerlijke dialoog, kun je experimenteren met wat je hieraan kunt veranderen. Wat gebeurt er bijvoorbeeld als je het volume lager zet? Hoe helpt het veranderen van een kritische naar een bemoedigende toon? Wat gebeurt er als je het stemmetje verandert in die van Donald Duck in plaats van je eigen stem?

Experimenteer met het schuiven van de ‘controle knopjes’ van de submodaliteiten van jouw innerlijke stem, wanneer deze te kritisch is. En doe hetzelfde met een positieve aanmoedigende stem, door alles luider en intenser te maken. Let op wat dit doet met hoe jij je voelt, je emotionele staat. Welk verschil merk je?

 

“Building confidence comes from overcoming the voice in your head that says you are not capable; silence the noise and then prove it wrong.” ― Sam Owen

 

Succes en veel plezier met deze methode om je innerlijke stemmetje in je hoofd positief te maken.
Wil je meer weten en dit nog beter kunnen toepassen? Volg dan een NLP Practitioner opleiding bij Op Koers.

25 april 2017
Patricia Schook, internationaal NLP trainer en life coach