Mijn zelfbeeld verhelderd

Mijn zelfbeeld verhelderd

linkedin-icon facebook-icon twitter-icon youtube-icon

ERVARINGEN VAN EEN DEELNEMER,

Beginnend aan de eerste oefening over zintuigen en representatiesystemen schat ik in dat ik visueel en auditief ben ingesteld. Een plaatje vertelt me immers veel meer dan een verhaal en ik kan goed luisteren.

Tijdens de oefening blijkt echter dat ik gebruik maak van de visuele en kinesthetische representatiesystemen, wat me verbaast. Ik vind mezelf namelijk een goede luisteraar.

Thuis gekomen vertel ik aan mijn vrouw mijn ervaring en verbazing. Direct kaatst zij terug dat ik helemaal niet goed kan luisteren maar dat ik heel snel voel waarover het gaat en wat de onderliggende emoties zijn. Deze feedback zet me aan het denken.

Al snel weet ik me diverse voorbeelden te herinneren waarin ik in het begin van een antwoord of toelichting ongeduldig wacht totdat ik mijn volgende vraag kan stellen. Soms ben ik zelfs zo ongeduldig dat ik iemand onderbreek in zijn of haar verhaal.

Dit inzicht verheldert mijn zelfbeeld en ik heb nu de keuze ongeduldig te wachten tot iemand is uitverteld of vol aandacht te zijn.

 

Peter Kalishoek, 21 mei 2010

Deelnemer NLP Practitioner avondopleiding

note: kinesthetisch heeft te maken met het gevoel