Maak je communicatie effectiever door te imiteren

Maak je communicatie effectiever door te imiteren

linkedin-icon facebook-icon twitter-icon youtube-icon

Door een goed rapport maak je jouw communicatie effectiever. Hoe goed is jouw rapport? En dan bedoel ik geen schoolcijfers of het verslag dat je voor je werk maakt. 'Rapport', zoals ze dat in de VS noemen, is een van de belangrijkste onderdelen van NLP.

download (1)Een goed rapport hebben, wil zeggen dat je optimaal contact maakt met een ander persoon door je af te stemmen op de ander. Rapport is de ideale situatie in de communicatie tussen mensen.

 

Als je erin slaagt om een communicatie op te bouwen waarin wederzijds respect en vertrouwen heerst, dan ontstaat harmonie, begrip, verbondenheid en de bereidheid elkaar te volgen. Rapport is de basisvoorwaarde voor effectieve communicatie.

Om effectief te communiceren is het voor iedereen belangrijk om een goed rapport op te kunnen bouwen. Het maakt niet uit of het nu gaat om een kletspraatje op de sportschool, een gesprek met je leidinggevende, een discussie met je partner, een sollicitatiegesprek of een onderhandeling met een nieuwe klant.

downloadIedereen kan leren om een beter contact met mensen op te bouwen. In de samen communicerentheorie bestaat communicatie uit 7% woorden, 38% tonaliteit en 55% fysiologie. Als je de ideale situatie in de communicatie wilt bereiken zul je dus naast de woordkeuze ook bewust dienen te zijn van je Fysiologie (houding, gebaren, etc) en je tonaliteit (stemvolume, tempo, etc). Deze zaken komen in grote mate overeen met de ander, als je een goed rapport hebt.

Een beoefenaar van effectieve communicatie is zelf verantwoordelijk voor het creëren van een goed contact. De vraag is nu: hoe creëer je deze toestand van vertrouwen, harmonie en respect? In een volgend blog ga ik daar dieper op in.

En voor ik deze eerste blog over rapport afsluit, wil ik jullie nog vragen: Hoe goed is jouw rapport? Let de komende dagen maar eens op het contact dat je hebt met de mensen om je heen. Hoe is dat? Met wie, waar of wanneer lijk je een beter of makkelijker contact te hebben? Waar ligt dat volgens jou aan?