Kopvoddentax en het NLP Wereldmodel

Kopvoddentax en het NLP Wereldmodel

linkedin-icon facebook-icon twitter-icon youtube-icon

Tijdens het fietsen laat ik mijn gedachten gaan en filosofeer over hetgeen indruk op me heeft gemaakt tijdens de eerste les van de NLP opleiding. Al fietsend in de zon filosofeer ik over de ‘kopvoddentax’ in relatie tot het de NLP vooronderstelling ‘respect voor andermans wereldmodel’.

Het bedekken van je gezicht heeft historisch gezien een functioneel doel. De cowboys bedekten hun gezicht om zich te beschermen tegen stof, ridders om in het gevecht niet gewond te raken en overvallers om niet herkend te worden. Een boerka heeft tot doel te voorkomen dat mannen onzedige gedachten krijgen bij de aanblik van de vrouwelijke schoonheid.

Het dragen van een hoofddeksel is ook van alle tijden en religies. Joden, katholieken, protestanten, golfers, agenten, soldaten, bouwvakkers, moslims etc dragen een hoofddeksel met een functioneel doel.

Waarom wordt er dan zo veel ophef over de hoofddoekjes en boerka’s gemaakt in Nederland en bijvoorbeeld Frankrijk?

Kom je in een islamitisch land dan zie je immers meer mensen met hoofddoekjes en boerka’s dan zonder, wat het wereldbeeld van de mensen in deze landen bepaald. Ik zou me zomaar kunnen voorstellen dat iemand in een islamitisch land die een hoofddoek draagt niets snapt van de ‘kopvoddentax’ discussie.

Het wereldbeeld in Nederland en de rest van Europa wordt echter bepaald doordat er juiste meer mensen zonder hoofddoek en boerka leven en dat het bedekken van je gelaat een bepaalde negatieve verwachting opwekt. Een overvaller heeft immers iets te verbergen, zijn identiteit en heeft over het algemeen niet veel goeds in petto. Angst is dus de voedingsbodem voor de ‘kopvoddentax’, angst voor een wereldmodel dat we niet kennen. Deze angst wordt gevoed door een kleine groep mensen die vanuit hun wereldmodel aanslagen plegen.

Botsende wereldbeelden zijn van oudsher bron voor diverse conflicten in de wereld. Denk aan de kruisridders, het conflict tussen Israel en de Palestijnen, de apartheid, de tweede wereldoorlog, discriminatie in het algemeen, burenruzies etc.

De angst voor en ander wereldmodel kan alleen worden weggenomen en conflicten dus worden opgelost door ons te verdiepen in en begrip te krijgen voor elkanders wereldbeeld.

Denkend aan hetgeen de eerste les van de NLP opleiding me heeft opgeleverd; gereedschap om de wereld te verbeteren.

Peter Kalishoek (deelnemer NLP Practitioner avondopleiding)