Doen we emoties?

Doen we emoties?

linkedin-icon facebook-icon twitter-icon youtube-icon

Inzichten, valkuilen en inspiratie

In deze blog wil ik jullie meenemen op mijn koers van zelfontwikkeling tijdens de NLP practitioner opleiding bij Op Koers NLP Opleidingen in Moordrecht.

 

cartoon-communicatieDoor het schrijven over mijn inzichten, valkuilen en doelen wil ik samen met jou inspiratie opdoen en leren van elkaars ervaringen. Wat wij denk ik gemeen hebben is dat we geïnteresseerd zijn in zelfontwikkeling en praktische stappen en strategieën om dit te bereiken. In deze blog lees je over mijn ervaringen en inzichten tijdens de eerste NLP practitionerdag.

Interpretatie of feitelijk?

We hebben het allemaal wel eens gezegd of gehoord. “Zij was ontspannen”, “Hij was ongeïnteresseerd’’, “Zij mag mij niet”.
Hoe goed we ook denken te weten hoe de ander zich voelt, dit blijft onze eigen interpretatie.

Vandaag ben ik bewust onbekwaam geworden van hoe ik (nog niet) objectief waarneem.
Objectief waarnemen is het benoemen van datgene wat je feitelijk ziet, hoort, ruikt of proeft.

Een medecursist zit tegenover me met beiden benen op de grond, rug tegen de leuning, ietsjes onderuitgezakt en handen plat op zijn schoot.
Ik benoem dit gedrag “een ontspannen houding”. Ik betrap mezelf er op dat dit mijn subjectieve invulling is en corrigeer mezelf.

Onwerkelijk waarneembaar

Het NLP communicatiemodel legt het proces uit vanaf onze waarneming tot aan ons gedrag dat voor anderen waarneembaar is. We nemen informatie waar met al onze zintuigen en dit filteren we vervolgens aan de hand van ons model van de wereld (interne referentiekader).

Met dit model generaliseren, vervormen of laten we informatie weg. Vervolgens maken we een interne representatie (interne voostelling) van de situatie. Deze kan echt anders zijn dan de werkelijkheid.

 NLP communicatiemodel

Kun je een situatie herinneren waarin iemand iets deed dat je in eerste instantie een vervelend gevoel gaf?
Misschien was het hoe die gene iets zei of wat je dacht dat de intentie was. Achteraf kwam je tot de conclusie dat je het anders had geïnterpreteerd dan wat bedoeld was.

Wat we denken te waarnemen bepaalt onze gedachten en daar hebben we dan een gevoel bij

We doen emoties

Door dit communicatiemodel ben ik me gaan beseffen dat we emoties niet krijgen, maar doen.

Het is niet onze omgeving, maar het zijn onze gedachten en overtuigingen die onze gevoelens en ons gedrag bepalen.

Emotion = Motion

Wat is jouw inzicht hierbij? Deel met mij je mening en ervaring op facebook

 

Abdoellah Essaoui
Stagiair bij Op Koers NLP Opleidingen

Lees volgende week mijn volgende blog: "hoe we onze omgeving waarnemen, hoe we intern ervaringen organiseren, hoe we omgaan met stress is af te leiden van ons taalgebruik."