Blue Monday overwinnen

Blue Monday overwinnen

linkedin-icon facebook-icon twitter-icon youtube-icon

klaarvoordestartHeb jij voor dit jaar goede voornemens gemaakt voor jezelf persoonlijk, je leven, je werk en je relaties? Grote kans dat je vandaag besloten had om ze overboord te gooien. Het is 21 januari 2013, Blue Monday, de meest depressieve dag van het jaar, de dag dat goede voornemens sneuvelen.

Wil je jouw doelen wel waarmaken en niet terugvallen. Lees dan hier enkele tips om je doelen te realiseren dit jaar. Je zult ze misschien niet geloven. Ze zijn te simpel om waar te zijn en toch zijn het tips die je wellicht al kent.

Blijvende verandering waarmaken

Meer tijd maken voor je familie, stoppen met roken of slank en fit zijn, zijn veel gehoorde voornemens. Een verantwoord maatschappelijk ondernemer worden, meer winst genereren of bijdragen aan wereldvrede kan natuurlijk ook.
Het maakt niet uit wat jij wilt bereiken dit jaar.

Dromen waarmaken en zorgen dat je niet terugvalt in je oude gedrag. Niet na 10 kilo af te zijn gevallen, er weer 12 aankomen, maar slank blijven. Niet een maand stoppen met roken (ook een verdienste) en dan weer beginnen omdat er iets naars gebeurt in je omgeving. Maar afmaken waaraan je bent begonnen en doorzetten als het iets moeilijker wordt, dat is wat we willen.

Vandaag, Blue Monday, zijn de meeste goede voornemens alweer gesneuveld. Erger nog sommige mensen hebben niet eens meer goede voornemens, want ze worden toch niet waargemaakt. Als je daar niet bij hoort, vindt je hier enkele tips, die je helpen een echt blijvende verandering te realiseren. Wat ik jou wil meegeven is heel eenvoudig. Je kent de basisprincipes waarschijnlijk al.

Wanneer je doelen blijvend wilt realiseren en niet meer wilt terugvallen in oude gewoonten, dan gelden er een aantal universele uitgangspunten. Uitgangspunten die jij kunt toepassen op je eigen wensen en voornemens. Bedenk hoe anderen zullen reageren als je blijvende verandering realiseert, maar wees je er ook bewust van dat ik je dingen ter overweging geef, waarvan alleen jij weet of dit het beste voor je is.

Geweldige ervaring

In 2010 had ik als persoonlijk doel om als 'niet-fietser' de Alpe d'Huez op te fietsen voor het KWF (Alpe d’HuZes). Hoe ik zelfs tweemaal op één dag naar boven ben geklommen met mijn fiets, lees je in mijn e-rapport ‘De 5 universele uitgangspunten om doelen blijvend te realiseren’.

Stel je eens voor hoe het is om jouw doel bereikt te hebben! Hoe voelt het om jouw succesvolle eindresultaat voor te stellen? Lees hieronder verder welke stappen daarvoor nodig zijn.

Focus

Een opwindende visie werkt en heeft de kracht in zich om jou vooruit te trekken. Bedenk wel dat je jouw doel positief formulieert. Dus niet wat je niet zou moeten hebben (afvallen, stoppen met roken), maar juist wat je in plaats daarvan wilt bereiken (een gezonde levensstijl, slank en fit). Ik wilde graag de top van de Alpe d'Huez bereiken en met een goed gevoel over de finish fietsen. En niet 'er alles aan doen om te zorgen dat ik niet zal falen'. Waar focus jij op met je goede voornemens?

Samen met die aantrekkelijke visie moet je een overtuigende motivatie hebben. Een motivatie die ervoor zorgt dat je doorzet als het moeilijk wordt. Wat zorgt er bij jou voor dat je doorzet?

Volautomatisch en met energie

Weet je dat je veel dingen op onbewust niveau doet? Zeker 95% van ons gedrag is onbewust en volautomatisch gestuurd. Denk maar aan autorijden en fietsen. Als je op bewust niveau elk afzonderlijk spiertje en elke afzonderlijke handeling zou moeten bedenken en uitvoeren... We zouden gek worden en heel veel tijd nodig hebben.

Dus als je een goed voornemen hebt waarbij je jouw gedrag wilt veranderen, bedenk dan dat wilskracht niet voldoende is. Wilskracht alleen heeft er niet voor gezorgd dat ik voldoende getraind had voor de Alpe d'HuZes. Ik had een ijzersterke motivatie en gebruik NLP technieken om het onderbewuste te sturen.

Het is zelfs nog makkelijker als we consistent blijven met wie we zijn. Als je jezelf kunt zijn, geeft dat energie. In onze jeugd hebben we besloten wat we wel en niet kunnen en hebben we onze overtuigingen gevormd. Zeg je wel eens tegen jezelf 'Dat kan ik niet'. Laat je daardoor niet weerhouden. Als je iets echt wilt, kun je het bereiken.

Hoe maak jij je dromen waar? Als je een praktisch stappenplan wilt, lees dan mijn e-rapport “De 5 universele uitgangspunten om blijvend doelen te realiseren”. Het rapport bevat een uitwerking van de volgende stappen:

Stap 1 uitdagende visie
Stap 2 overtuigende motivatie
Stap 3 dagelijks ervaren
Stap 4 consistent blijven met wie we zijn
Stap 5 gewoonten inbouwen en actie ondernemen

Gratis e-rapport

Het is eigenlijk allemaal niets nieuws wat ik je vertel, we kunnen het allemaal.
Ben je klaar om de benodigde stappen te nemen of wil je nog over nadenken. In beide gevallen zullen deze universele uitgangspunten je helpen om niet weer in oude valkuilen te vallen.

Het e-rapport “De 5 universele uitgangspunten om blijvende doelen te realiseren”aanvragen kun je via het contactformulier. Vul in het tekstveld de naam van het rapport in.

Patricia Schook
Internationaal gecertificeerd NLP trainer