change-wijzig je woorden en verander het resultaat

Het belang van de juiste woorden

change-wijzig je woorden en verander het resultaatWijzig je woorden en verander je leven

Weet jij hoe taal een enorme impact heeft op jouw vooruitzichten en uiteindelijk op je succes?

Met woorden beïnvloed je andere mensen, maar we vergeten soms dat de woorden die we kiezen ook effect hebben op onze eigen emotionele staat en daarmee ons eigen functioneren.

Mensen vragen me wel eens ‘welke woorden moet ik gebruiken of juist vermijden?’ Het maakt eigenlijk niet uit, zolang je erdoor gemotiveerd raakt. Je kunt aardige woorden gebruiken tegen jezelf, speelse taal of schuttingtaal. Het gaat vooral om het effect dat die woorden hebben. De woorden dienen congruent te zijn met het effect (lees: gemoedstoestand) dat je wilt bereiken.

Bedenk, dat wat je moet leren is datgene te vermijden waardoor je ongemotiveerd raakt, woorden die je frustreren of waardoor je opgeeft. Want de woorden die je koppelt aan je ervaring, worden de ervaring zelf. Word je hier bewust van.

Als je constant praat over dat je je ergens aan kan ergeren, dan wordt je ook geërgerd. In plaats van dat je er van uitgaat dat je niet geïnspireerd raakt en hier op een andere manier mee wilt omgaan.
Als je eens echt boos wilt worden, maar je gebruikt woorden als ‘ik ben te lief’ of ‘ik kan niet onaardig zijn’, dan lukt dat niet zo goed om kwaad te zijn.

Het tegenovergestelde bereiken

Een goed voorbeeld kom ik regelmatig tegen in mijn trainingen. Terwijl we het hebben over de doelen die de cursisten willen bereiken hoor ik vaak zeggen: “Ik wil afvallen”, “ik wil stoppen met roken”, “Ik wil minder onzeker zijn”.

Dat wat we zeggen geeft ons een focus. Denk maar niet aan een roze olifant. Het resultaat is dat we juist wel aan een olifant denken. Datzelfde geldt bij ‘stoppen met roken’. We willen niet meer roken, maar denken er juist aan en daarmee wakkert onze behoefte aan roken aan. Je bereikt het tegenovergestelde.

Ook voor ‘afvallen’ geldt hetzelfde. We willen eigenlijk helemaal niet constant bezig zijn met afvallen en het volgen van een dieet. Wat we echt willen is ons fit en slank voelen. Zeg dat dan!

Energy flows, where focus goes

Alles wat je aandacht geeft groeit

Dat geeft ons meteen een van de belangrijkste manieren om de juiste woorden te gebruiken. Benoem datgene waar je je op wilt focussen, op een positieve manier verwoord. “Ik wil fit en slank blijven”, “Wat ik wil is dat ik me nu zelfverzekerd voel” en “Een gezond leven met gezonde longen”.

Woorden geven grip en controle op het functioneren van ons brein zodat je de emotionele staat oproept die je nodig hebt in een bepaalde situatie. De meeste mensen kiezen er uiteraard voor om zich goed te voelen. Je goed voelen is nu eenmaal fijner dan je slecht voelen.

Morgen is er geen gratis bier

Een bekend gezegde in de kroeg is: “Morgen gratis bier”. Maar de volgende dag kom je naar de kroeg en er staat weer morgen gratis bier, dus niet vandaag. Zeg je ook wel eens tegen jezelf “Ik doe het morgen wel”? Geen goede manier om jezelf te motiveren, want morgen is nooit vandaag.

Wees je ook bewust van de woorden die je beter kunt vermijden. Zo’n woord  is ‘Moeten’. We moeten al zo veel. Moeten kan zorgen voor weerstand, je hakken in het zand. De vraag is of je het echt wilt. Willen, mogen of kunnen is een veel positievere manier om jezelf te motiveren.

Een ander woord dat je beter kunt vermijden is ‘Proberen’. Hiermee geef jezelf een uitweg dat het mag mislukken. Welke voorbeelden weet je zelf nog meer te bedenken?

NLP

Woorden zijn de sleutel tot verschuiving van je gedachten, je fysieke verandering en verbetering van je resultaten. Denk in het vervolg na wat je tegen jezelf zegt.

NLP zegt ons dat we onszelf en anderen beïnvloeden (Programmeren) door de koppeling tussen ons brein (Neuro) en de taal (Linguïstisch) die we gebruiken. Meer weten? Volg de NLP Practitioner opleiding.

One Comment

Comments are closed.