Anker zorgt voor smeltende ijsberg

Anker zorgt voor smeltende ijsberg

linkedin-icon facebook-icon twitter-icon youtube-icon

Anker zorgt voor smeltende ijsberg, overstroming en 8 kilo gewichtsverlies
ervaringen van een deelnemer aan de NLP Practitioner opleiding

Tijdens de les wordt ‘ankeren’ behandeld, in mijn eigen woorden is ankeren “het koppelen van een gemoedstoestand aan een aanraking”. Wanneer je daarna in de gemoedstoestand wilt komen, kan je deze oproepen door de aanraking.

 

Positief?
Verbaasd ben ik over de positieve reactie van de ‘proefpersoon’ waarop het ankeren wordt toegelicht. Tijdens de oefeningen met een medecursist neem ik een eenvoudig voorbeeld waarbij ik een hulpbron kan gebruiken; de aanleg van auto ijsklontje220100701023444elektra, wat maar niet wil lukken. Verrast ben over het gevoel van boosheid dat verdwijnt alsof ‘een ijsberg smelt’ nadat door de aanraking de hulpbron is opgeroepen.

 

Volstromen
Wat schetst mijn verbazing, de volgende dag als ik met de aanleg van de auto elektra verder wil gaan krijg ik een ingeving. De informatie die ik vind, blijkt de oplossing te zijn van het probleem. Nadat de auto elektra is aangesloten en werkt, voelt het alsof ik ‘volstroom’ met de hulpbron. Gelukkig is het een gevoel en geen water anders had ik in combinatie met de elektra een ander probleem gehad.

Filosoferend over de potentie van het ankeren, opent zich een wereld van mogelijkheden. Bij vermoeidheid, geen zin hebben, gebrek aan vertrouwen, bij lekkere trek, boosheid, ongenoegen, eigenlijk alle gevoelens waarbij je een hulpbron kan gebruiken is ankeren toe te passen.

 

anker in rondje images20100701022415Nu ik er op let ervaar ik meer en meer in het dagelijks leven dat ik veel ankers heb. Een specifieke geur, bepaalde muziek, gedachte of een antwoord triggeren bij mij een bepaald gevoel, allemaal vormen van conditonering. NLP leert me nu deze bewust toe te passen.

 

De deur van de koekjestrommel 
Zo beschouw ik een hongerig gevoel als een vervelend kind dat iedere keer 's middags belletje drukt. De 'deur' (van de koekjestrommel) doe ik 's middags niet meer open en er verschijnt een grote grijs op mijn gezicht als ik in de loop van de middag een hongerig gevoel krijg, daar is ze weer!
Met dit anker ben ik zo'n 8 kilo (blijvend) afgevallen.

Peter Kalishoek, www.ingredior.nl
Deelnemer nlp practitioner avondopleiding

30 juni 2010