slapen als een katje

6 Slaaptips

slapen als een katje

6 Slaaptips als je niet goed kunt slapen

Lig jij wel eens wakker? Kom je niet in slaap of wordt je te vroeg wakker zonder dat je weer in slaap kunt vallen?

Effect op je gezondheid

Slapeloosheid en niet lekker slapen zijn vervelend. Een goede nachtrust zorgt er namelijk niet alleen voor dat je er uitgerust en fris uitziet. Goede nachtrust is ook verantwoordelijk voor je energieniveau en je scherpzinnigheid gedurende de dag. Daarnaast helpt slapen bij het afvallen (ja echt). Nog belangrijker: het heeft direct effect op je gezondheid!

Wat kun je zelf doen aan slapeloosheid?

Er zijn vele vormen van slapeloosheid en vele oorzaken. Daar gaan we hier niet op in. We houden het redelijk algemeen. Uit onderzoek blijkt dat een derde van alle Nederlanders wel eens slaapproblemen heeft en ruim 10% zelfs chronisch slecht slaapt. [bron: psychischegezondheid.nl]. Van alle slechte slapers gebruikt 1,6 miljoen mensen in Nederland een slaapmiddel. [bron: gezondnu.nl]. Cijfers die er niet om liegen.

Waarom jij ook kunt slapen zonder medicijnen

Voor een goede nachtrust zonder medicijnen, volgen hier enkele snelwerkende tips die je eenvoudig helemaal zelf direct kunt toepassen.

  1. Schakelt je onderbewuste in met de ‘outcome’ methode

Deze eerste slaaptip draait erom dat je weet wat je wilt. Bedenk heel concreet hoe je de nacht wilt doorkomen en hoe je wakker wilt worden. Maak een positieve visualisatie van wat je wilt bereiken. Ga vervolgens na hoe dit zou voelen als je het al bereikt hebt. Dat wat je wilt bereiken is het resultaat en heet in NLP termen de ‘Outcome’.

Bijvoorbeeld: “Ik wil heerlijk ontspannen en diep doorslapen tot aan de wekker” en “Ik wil fris, uitgerust en energiek wakker worden”. Heb je daar een beeld bij? Hoe ziet dat eruit, hoe zie je er dan zelf uit? Kan je het je voorstellen?

Misschien herinner je dit van een periode dat je geweldig sliep. Ga na hoe dit voelt alsof je het nu hebt gerealiseerd. Hoe voelt dat?

Deze visualisatie en het oproepen van het bijbehorende gevoel mag je zo vaak doen als je wilt. Hiermee geef je namelijk je onderbewuste een seintje, zodat deze gaat ‘meehelpen’. Dus niet alleen als je wakker ligt!

  1. Richt je Focus op positieve zaken

Wat je denkt dat ben je zelf. Jezelf positieve gedachten geven is niet alleen een kadootje, maar helpt ook bij het slapen. Je kunt zelf je focus richten. Dat waar jij aan denkt heeft effect op hoe je je voelt. Hoe jij je voelt heeft vervolgens effect op de resultaten die je bereikt.

Als je negatieve gedachten hebt (in bed), dan helpt dat niet echt. Bijvoorbeeld dat je je afvraagt ‘waarom je al zo lang wakker ligt’ of dat je jezelf verwijt ‘dat je gisteren toch nog dat extra wijntje hebt gedronken’. En vervolgens alle vervelende gevolgen daarvan bedenkt: ‘want morgen heb je een presentatie en dan ben je niet fris’. Als gevolg hiervan raak je geïrriteerd. Je ergert je aan de slapeloosheid en daardoor slaap je nog slechter. Mmm, niet echt handig.

Dit kun je eenvoudig verhelpen door je gedachten positief te sturen. Geef jezelf positieve instructies en visualisaties. Denk dus niet “Shit vroeg wakker, lig ik alweer wakker, wat vervelend”, maar denk “Oh ik kan nog 3 uur heerlijk doorslapen, terwijl ik nu weer inslaap”.

Een andere manier om je gedachten positief te richten is jezelf de juiste vragen te stellen. Niet “Waarom slaap ik nu weer slecht?”, maar “Wat heb ik nu nodig om heerlijk verder te slapen?”. Denk hier aan de resultaten die je hierboven bij de ‘Outcome methode’ voor ogen hebt.

  1. Zorg voor voldoende ontspanning

Ont-stressen en zorgen voor voldoende ontspanning helpen goed bij het creëren van rust. Let op: Bij voorkeur tussentijds én vlak voor het slapen gaan.

Vlak voordat je naar bed gaat: Geen inspannende (werk-gerelateerde of sportieve) activiteiten meer doen. Ook geen felle lichtindrukken, zoals computer en tv. Wel ontspanningsoefeningen, rustgevende muziek, meditatie, bankhangen of iets dergelijks. Ga in ieder geval op tijd naar bed.

Tussentijds: Ga heerlijk ont-stressen door af en toe tijd voor jezelf te nemen. Lees een boek, ga naar de sauna, neem vakantie, enzovoort. Als je dagelijks geconfronteerd wordt met stress en je weet niet goed hoe je hier mee kunt omgaan: laat je coachen.

  1. Zet de gedachtestroom uit

Hoe zet jij je gedachtestroom uit? Ben je er bewust mee bezig of laat je het gebeuren? Er zijn vele manieren om je gedachten te stoppen. Een ervan is opschrijven wat je bezig houdt, zodat je er niet meer aan hoeft te denken.

Een andere manier is bewust alle gedachten die opkomen weg te laten drijven tot ze in de verte verdwijnen. Houd de gedachten niet tegen, laat het gewoon komen, dat mag, maar vervolgens passeren ze het station en gaan weer weg.

Ook hier geldt dat als je jezelf positieve instructies geeft, dat je focus verandert en je gedachtestroom stopt. Bedenk wel dat je de instructie zo formuleert dat je zegt wat je wilt laten gebeuren. Dus niet zeggen “stop hiermee”, maar zeg in gedachten bijvoorbeeld “Mijn hoofd mag nu leeg zijn”.

  1. Patronen onderzoeken en gedrag aanpassen

Ga bij jezelf eens na of er terugkerende omstandigheden zijn op de dagen dat je slecht slaapt.

  • Stress, deadlines, vervelend nieuws?
  • Tv kijken, computer/telefoongebruik, sport en andere activiteiten vlak voor het slapen gaan?
  • Voeding: wat heb je gegeten of gedronken die dag?
  • Op welke tijdstippen wordt je wakker of kun je niet inslapen. Wat is je slaappatroon? Elk patroon heeft een andere oorzaak.

Verander je patroon eens, neem de oorzaak weg.

  1. Hypnose en geleide inducties

Deze laatste slaaptip helpt bij het slapen gaan, maar ook vooraf beluisteren helpt bij het slapen. Luister een Youtube hypnose sessie over deep sleep of insomnia. Let op ons eigen youtube kanaal, binnenkort volgt een eigen hypnose.

Herkaderen van slapeloosheid

Tenslotte. Slecht slapen is zo slecht nog niet. Het is maar hoe je er tegenaan kijkt. Als we een slechte nachtrust gaan reframen (herkaderen), dan kunnen we dat op de volgende manieren doen, net als omdenken.

⇒ Hoe komt het dat je niet slaapt? Waar zou het ook door kunnen komen, positiever gezien?

Voorbeeld: “Ik slaap nog niet omdat ik zoveel geweldige ideeën heb”. In plaats van: “Ik kan niet slapen omdat ik gister mijn rapport niet heb afgemaakt”

⇒ Wat betekent niet slapen voor je? Welke positievere betekenis kun je er beter aan geven?

Voorbeeld: “Niet goed slapen betekent voor mij dat ik nog kan leren hoe ik dat kan oplossen” of “Dat betekent dat ik vanmiddag een hazenslaapje mag doen”. In plaats van: “Slecht slapen betekent voor mij dat ik suf ben overdag”.

⇒ Bekijk het eens over een langere periode, bijvoorbeeld je hele leven. Hoe erg is het dan?

Voorbeeld: Gister slecht geslapen, maar ik heb nog een half leven voor me waar ik dat kan inhalen. (Overigens kun je gemiste slaap niet inhalen, maar dat is een ander verhaal.)

⇒ In welke situatie zou het juist goed uitkomen als je niet slaapt? Wat maakt dat juist voor jou mogelijk?

Voorbeeld: Als je morgen een toets hebt en je hebt nog niet alles geleerd. Als je meer tijd wilt voor leuke dingen en minder slaap nodig hebt. Als je vroeg op kunt staan om te genieten van de zonsopgang en de dieren in het bos. Als je wilt gaan hardlopen voor je naar je werk gaat.

⇒ Vergelijk het eens met iemand die het echt te verduren heeft. Wat stelt jouw probleem dan nu nog voor?

Voorbeeld: Mensen die nooit slapen, die hebben het pas zwaar! Of: Mensen die op de harde vloer liggen in een snikheet hutje in Afrika, die hebben het pas moeilijk! Of: Mensen in een oorlogsgebied die geen oog dichtdoen omdat ze bang en alert zijn …

Ik ben benieuwd hoe jij deze slaaptips hebt ervaren. Laat het hieronder in de comments weten. Als je zelf aanvullende slaaptips hebt, voeg ze gerust toe.

Slaap lekker, welterusten

10 maart 2017. Patricia Schook

Eén reactie

Reacties zijn gesloten.