Ons onderbewuste en bewuste zijn beiden belangrijk

unconscious-mind-onderbewuste-onbewuste5. Het onderbewuste is minstens even belangrijk
als het bewuste

Ons bewustzijn is voor te stellen als een arrogant en naïef betwetertje, dat doet alsof het overal verstand van heeft, maar in feite geen idee heeft. Het is zijn grote broer op de achtergrond die aan de touwtjes trekt: het onderbewuste kan ruim tweehonderdduizend keer meer informatie verwerken en bepaalt voor 95 procent wat we waarnemen, denken, voelen en doen. We zijn ons alleen nauwelijks van de rol van deze lobbes bewust, juist omdat het wijsneusje zich steeds zo op de voorgrond dringt.

De automatische piloot

Het grootste deel van onze ervaringen en gedragingen is niet rationeel en logisch. Het gebeurt volautomatisch, via neurologische paden die in ons brein zijn ingesleten. Handig, want zo kunnen we onze aandacht houden bij creatievere en interessante taken. Je rijdt zonder erbij na te denken met 120 kilometer per uur over de snelweg en kletst ondertussen geanimeerd met je bijrijder.

Niet altijd behulpzaam

Tegelijk doen we onbewust dingen die we eigenlijk liever niet willen, zoals als roken of bang zijn om te vliegen. Je wéét dat het geen slimme keuze is, of een irreële angst, toch hou je het gedrag in stand.

Automatismen en gewoontes worden vooral versterkt door pijn- en plezierprikkels die volgen op de handeling, en niet zozeer door triggers die eraan vooraf gaan. Een ieder is erop gericht pijn te vermijden en plezier te ervaren. Zelfs als het bijpassend gedragspatroon niet (meer) functioneel is.

Patronen doorbreken

Het goede nieuws is dat nieuwe kennis en vaardigheden zijn aan te leren en de kant waar het onderbewuste je op afstuurt is te veranderen. Je hebt een krachtig instrument in handen dat voor jou kan nadenken én handelen, in overeenstemming met wat je werkelijk wilt. Voor je het weet gaat het vanzelf.

DE VIJF FASES VAN BEWUSTWORDING*

Ik loop door een straat, er is een diep gat in het trottoir.
Ik val er in en zeg tegen mezelf: “Ik ben verloren…. maar het is niet mijn schuld.”
En het duurt heel lang voordat ik eruit ben.

Ik loop door dezelfde straat met dat diepe gat in het trottoir.
Ik doe alsof ik het niet zie en val er weer in.
Ik kan niet geloven dat dit me weer gebeurt en zeg: ”Het is mijn schuld niet…”
En het duurt nog lang voordat ik eruit ben.

Ik loop door dezelfde straat met dat diepe gat in het trottoir.
Ik zie dat het er is en ik val er weer in…. Het is een gewoonte.
Mijn ogen zijn open en ik weet waar ik ben en ik zeg: “Het is mijn schuld.”
Ik kom er direct weer uit

Ik loop door dezelfde straat met dat diepe gat in het trottoir.
Ik loop er omheen.

Ik loop door een andere straat.

*(Uit: Sogyal Rinpoche. Het Tibetaanse Boek van Leven en Sterven, 1995)

 

Dit was de 5e NLP vooronderstelling in de reeks NLP uitgangspunten: het onderbewuste is minstens even belangrijk als het bewuste

Geschreven door Suzanne Odijk (tekstschrijfster en journalist) i.s.m. Patricia Schook (internationaal gecertificeerd NLP trainer en eigenaar Op Koers NLP Opleidingen)

Meer weten? Kom naar de NLP Practitioner Opleiding