Falen bestaat niet, alleen feedback

Falen bestaat niet, alleen feedback

Falen bestaat niet, alleen feedback3. Falen bestaat niet, alleen feedback

Walt Disney kon niet goed meekomen op school en werd ontslagen bij een krant wegens gebrek aan creativiteit. Albert Einstein kon pas op zijn vierde praten, zijn ouders gingen ervan uit dat er niets van hem terecht zou komen. Lionel Messi werd op zijn elfde uit het schoolvoetbalteam gezet, omdat –ie te klein voor zijn leeftijd was.

Succes stories van geboren losers

Een opsteker om te lezen als het even tegenzit, die succes stories van ‘geboren losers’. Uit elk verhaal blijkt dat ze zich niet uit het veld hebben laten slaan. Ze gingen moedig voort, of gooiden het over een andere boeg om te bereiken wat ze wilden. Hun grootste talent? Opstaan als ze gestruikeld waren. Telkens weer. In feite is er maar één ding dat maakt dat dromen niet uitkomen: de angst om te falen.

Gedragingen en ervaringen ontlenen hun betekenis aan de context waarbinnen ze plaatsvinden en de reactie die ze oproepen. Wanneer iets niet verloopt zoals we van tevoren bedacht hebben of anders uitpakt dan gehoopt, zijn we geneigd om te zeggen dat het mislukt is. Het gaat om de beleving. Wie zichzelf keer op keer verwijten maakt en boos wordt, komt niet ver. Wie ervan overtuigd blijft dat het toch nooit gaat lukken, en zichzelf wijsmaakt dat –ie perfect moet zijn, is nog veel verder van huis.

Falen, mislukking of kans?

NLP vooronderstelt dat falen niet bestaat; er is alleen feedback. Wat letterlijk neerkomt op ‘terugkoppeling’ op een feitelijke gebeurtenis en het gevoel en gedrag die daaruit voortvloeien. Op die manier biedt een vermeende mislukking een kans. Het verschaft inzicht in wat niet werkt in een situatie en geeft de mogelijkheid er iets van te leren.

Vraag jezelf af wat je anders kan doen – of opnieuw, maar met het verworven inzicht. Zo creëer je de ruimte om te groeien en te ontwikkelen. De gebeurtenis of context is dan niet langer leidend, maar de beleving en het gedrag dat jij eraan koppelt.

De ander komt zelf met de oplossing

Met opbouwende kritiek – feedback dus – naar anderen werkt het trouwens exact hetzelfde. Schelden heeft geen zin. Wel om te kijken naar de situatie. Wat gebeurt er precies en wat is het effect? Benoem het gevoel dat het (bij jou!) oproept. Dat schept de basis om afspraken te maken; de weg naar een andere of nieuwe aanpak ligt open. Vraag de ander hoe hij of zij denkt dat het anders of beter kan. Tien tegen een dat die zelf met de oplossing komt.

Of zoals Einstein het formuleerde:Iemand die nooit een fout maakt, heeft nog nooit iets nieuws geprobeerd.’

 

Dit was de 3e NLP vooronderstelling in de reeks NLP uitgangspunten,

geschreven door Suzanne Odijk (tekstschrijfster en journalist) i.s.m. Patricia Schook (internationaal gecertificeerd NLP trainer en eigenaar Op Koers NLP Opleidingen)

Elke twee weken een nieuw uitgangspunt.

Ga naar NLP Vooronderstelling 4.

Meer weten? Kom naar de NLP Practitioner Opleiding