De beste geheugen truc

roman-room-geheugentechniek

Train je geheugen

Alle boodschappen onthouden

Je boodschappen op een lijstje schrijven is niet meer nodig. Ze zijn gemakkelijk uit je geheugen op te diepen als je gebruik maakt van de ‘Roman room-techniek’, ook wel de linking-method genoemd.

Daarbij koppel je de informatie die je wilt onthouden aan een omgeving die je heel goed kent. Dat kan bijvoorbeeld je huis zijn, of je kantoor. Alle dingen die je nodig hebt plaats je langs een vaste route op deze plek.

Hoe doe je deze geheugen techniek?

Stel dat je de volgende dingen wilt kopen: melk, zout, quinoa, wijn en kattenvoer. In je verbeelding plaats je dan bijvoorbeeld het zout op de deurmat, de melk aan de kapstok, de quinoa naast je bed, de wijn op het toilet en het kattenvoer bij de schutting.

Hoe opvallender de beelden hoe beter. Laat de producten een rol spelen in de omgeving, maak ze extra groot of laat ze zweven. Als je bedenkt dat de melk over de deurmat is gegoten, de wc wordt doorgespoeld met wijn, of dat er een gigantisch blik Wiskas in de tuin staat, blijft het nog beter hangen.

De route ken je al, dus makkelijk te herinneren

Wanneer je later in gedachten opnieuw door het huis loopt, zie je alle boodschappen weer voor je. Je herinnert je het hele lijstje, ook de dagen erna nog.

Je zult verbaasd zijn hoeveel zaken je zo kunt onthouden. Al gaat het om honderden(!) dingen, alles komt automatisch weer boven. Niet alleen als het om boodschappen gaat, maar ook woordenlijsten, de namen van een klas leerlingen of de elementen uit het periodiek systeem, om maar wat te noemen.

Tip: je kunt ook je eigen lichaam als uitgangspunt nemen.

Visualisatie, chunking en NLP

De Roman-room-techniek is een visualisatie methode die al gebruikt werd in het oude Rome ver voor Christus, waren dit de eerste NLP-ers? Overigens om nog makkelijker te onthouden voeg je er ook nog de ‘chunking-methode’ aan toe. Dit doe je door meerdere items op dezelfde plek samen te voegen. Dus je strooit het pak zout in het gigantische blik Whiskas in de tuin. Het combineren van items maakt het nog makkelijker om de zaken extreem groot en excentriek te maken, waardoor je het nog makkelijker onthoudt.

Chunking werkt overigens het effectiefst met cijfers. Denk maar eens aan hoe je een telefoonnummer onthoudt. Noem je alle cijfers los op of maak je clusters?

Weet dat we maar 7 tot 9 dingen gelijktijdig goed kunnen verwerken op bewust niveau, dat maakt dat als we dingen koppelen we dus minder hoeven te onthouden. Vergelijk het volgende telefoonnummer maar eens: 0 6 2 1 2 6 1 4 3 5   of   06 212 614 35. Dus als je chunkt wordt het een stuk eenvoudiger.

 

Succes met de geheugen techniek.

Patricia Schook (internationaal gecertificeerd NLP trainer)
met medewerking van Suzanne Odijk (tekstschrijver / journalist)
Oktober 2016

Meer onthouden, makkelijker herinneren? Meer weten? Kom naar de NLP Practitioner Opleiding