Creativiteit? Ik ben niet creatief!

Creativiteit? Ik ben niet creatief!

Misschien dacht je – niet creatief – te zijn, maar naar mijn mening hebben alle mensen creativiteit in zich op een of andere manier. Wij ook! Zoals je direct zal merken.

Waarom kan het voor jou belangrijk zijn om creatief te zijn?

Als je creatief zou zijn, wat doe je dan, wat kun je dan?

Wellicht ging je er vanuit dat iemand pas creatief is als hij “echte” kunst kan maken of dacht je dat het “origineel” moest zijn.

In mijn mening als je een powerpoint presentatie maakt, een blog schrijft of een nieuw technisch ontwerp maakt, ben je ook creatief. Dat is afhankelijk van je perceptie.

Creativiteit herkaderen

Laatst kwam ik iemand tegen die geloofde dat hij niet creatief genoeg was en dat betekende voor hem dat hij daarom geen visueel inzicht had, en dus niet kon solliciteren in de reclamewereld.

Wat echter dichter bij de waarheid ligt is dat het voor hem kan betekenen dat hij juist in de reclamewereld dat visuele inzicht snel zal ontwikkelen. Dat idee gaf een shift in zijn innerlijke gedachtewereld. Een herkadering. Hij is toch gaan solliciteren.

Waar kan jij je creativiteit vol tot uiting laten komen?

Hoewel hij tot nu in een omgeving zat waar creativiteit niet aangewakkerd wordt, kan dit juist in een andere omgeving wel het geval zijn. Nu lijkt creativiteit nog ver weg, maar over een tijdje zal hij zeggen “Ik heb creativiteit altijd al in me gehad en heb nu ook de vaardigheden verfijnt waarmee ik het aan de buitenwereld kan laten zien”.

Disney’s creativiteit strategie

Als we er van uitgaan dat je creatiever bent dan je denkt, dan is het handig om eens te kijken naar een techniek die helpt om creativiteit te activeren, zodat je er iets mee kunt.

Walt Disney wordt op dit gebied als expert gezien. Binnen de NLP is zijn methode gemodelleerd. Hij gebruikt een techniek waarbij hij meerdere vaardigheden aanspreekt. Vaardigheden die we allemaal bezitten, namelijk:

  • Dromen
  • Plannen
  • Kritiek geven

Eerst dromen, dan doen en vervolgens verbeteren

De kunst is echter dit niet alle drie gelijkertijd te doen. Je herkent vast wel een brainstormsessie waarbij alle nieuwe ideeën direct door iemand de grond worden ingeboord. We hebben iemand nodig die kritisch kijkt naar de haalbaarheid en de gemiste punten, alleen nog niet op dit specifieke moment.

We hebben ook iemand nodig die met nieuwe ideeën komt en iemand die deze kan uitwerken en vertalen tot acties.
Door deze drie vaardigheden los van elkaar aan het woord te laten, werken ze het beste samen.

Disney creativiteit strategieHoe pas je de creativiteit strategie van Disney toe?

Download hier de techniek: Disney creativiteit strategie

Veel plezier met je hernieuwde creativiteit!

 

3 maart 2017, Patricia Schook – internationaal erkend NLP trainer en coach